Sotakoneen WHFB-liigan terävin kärki

psst.. voit tarkastella kaikkia liigaan liittyviä juttuja klikkaamalla tuolta sivun Tageista sanan liiga..

torstaina, syyskuuta 17, 2015

SIGMARIN AJAN TAISTELU


Kuukauden päivät takaperin Sotakoneen miehistö vietti kesäistä viikonloppua, tarkoituksenaan mitellä taitojaan Warhammer Fantasy Battlen merkeissä.

Viikonlopulle oli annettu ohjeeksi tehdä noin 2000 pisteen lista 8. laitoksen sääntökirjan mukaisesti sekä jokaiselle pelaajalle oli määritelty ensimmäiseen peliin tiettyjä tavoitteita, jotka ohjasivat armeijan rakennusta. Ohjeissa oli myös vinkki ottaa hieman reservijoukkoja mukaan tulevia taisteluita varten. 

Ensimmäinen taisto meni leppoisasti ja muutaman tunnin taistelun jälkeen savu selkeni. Tuli muonatauon paikka, jolloin osa pelaajista valehtelematta oli tukehtua sämpyläänsä. Kun viikonlopun isäntänä toiminut Vesku paljasti seuraavan pelin skenaarion, loksahti useampi leuka auki. Skenaariota pohjustanut tarinanpätkä antoi osviittaa, että jotain erikoista oli liikkeellä ja muutoksen tuulet puhalsivat. Totta kai toinen skenaario tarkoitti, että nyt pelattaisiin uunituoretta Age of Sigmaria!!

Itse en ollut ottanut kantaa internetin syövereissä käytyyn väittelyyn pelin surkeuksista ja mahdottomuuksista, mutta olin silti inhimillisen skeptinen luettuani muutaman tuomionpäivän manaajan ajatuksia pelistä. Toki nämäkään nimeltä mainitsemattomat herrat eivät olleet peliä vielä pelanneet, vaan tuomio tuli huhujen ja parin sääntöjen läpikahlaus kerran jälkeen.

Itse peliin saimme käyttää aikaisemmasta 2000 pisteen armeijasta 5-6 warscrollia, kuitenkin niin etteivät yksikkökoot suurentuneet aikaisemmasta ja sankarit, hirviöt sekä sotakoneet oli rajattu muistaakseni yhteen kappaleeseen per armeija.


Oma armeijani oli Bretonnia, joka näytti Sigmarin ajassa tältä:
Bretonnia Lord
25 Peasant Bowmen
5 Errant Knights
3 Pegasus Knights
12 Knights of the Realm
Trebuchet

Vastapuolelle asettui Demonien joukko:
Keeper of Secrets
5 Flesh Hounds
2 Exalted Flameria
10 Pink Horroria
10 Pink Horroria
3 Beast of Nurglea

Pelasimme siis peliä ensimmäistä kertaa ja oikeastaan luimme säännöt ensimmäistä kertaa enemmän ajatusta käyttäen. Raportti saattaa sisältää virheitä säännöissä, koska tarkoitus oli nimenomaan testata kuinka hyvin peli saadaan nopeasti laatikosta pelikentälle.

Heitimme maastonkappaleille taulukosta efektit, mutta näillä ei ollut oleellista vaikutusta pelin kulkuun.

Asettelimme joukot kentälle ja demonit saivat ensimmäisen vuoron.  Demoneilla oli sen verran vähän joukkoja, että Sudden Death tavoitteeksi tuli Peasant yksikön tuhoaminen.


Pelin ensimmäinen ”rikkinäinen” ominaisuus tuli selväksi heti kättelyssä, kun Pink Horrorit taikoivat kentälle uuden Pink Horror porukan. Sovimme kuitenkin, että Demonit eivät voi taikoa kuin sen verran nappeja kentällä kuin oli kuvaavia tarjolla. Horrorit taikoivat hieman peasantteja kumoon ja muut demonit hakivat asemia.


Bretonnian ensimmäisellä vuorolla nähtiin heti rynnäköitä, kun Peasantit ja Realm Knightit kävivät summonoitujen horroreiden kimppuun. Toisaalla Pegasus Knightit hyökkäsivät toisiin horroreihin. Trebuchet tuhosi flamerit. Taisteluissa molemmat menettivät jonkin verran joukkoja, demonit kuitenkin kokivat suuremmat tappiot. Tätä auttoi suuresti Peasanttien kyky ampua samaan taisteluun. 

                                               Lähikuvia taisteluista ylhäällä.

Demonit voittivat vuoroheiton ja taikoivat hieman lisää Horroreita kentälle sekä vahinkoa ritareihin. Flesh Houndit koittivat hyökätä Trebuchetiin, mutta epäonnistuivat. Keeper of Secrets  liittyi isompaan taisteluun suoraan Realm Knightien selustaan.  Beast of Nurglen iskivät Peasantteihin. 

Taistelu kävi kuumana ja apujoukkojen mukaan tulo alkoi kääntää taistelua Demoneille Bretonnian joukkojen kärsiessä jo suuremmat tappiot.
Bretonnian tasoittavalla Errantit hyökkäsivät Keeperin kimppuun ja Lordi Nurglen petoihin.
Trebuchet ei taaskaan saanut mitään aikaan. Taistelussa ensimmäiset Horrorit saatiin lanattua ja Beasteihinkin huomattavaa vahinkoa. Tässä kohtaa Keeper teki niin paljon vahinkoa, että Realmit irtosivat taistelusta. Emme olleet varmoja kuinka tilanne tulisi pelata, joten jatkoimme niin etteivät ne olisi enää kytköksissä vaan vapaita liikkumaan.  Peasanttejen määrä alkoi olla nyt huolestuttava ajatellen skenaariota, joten jotain oli keksittävä.

Ja kun ei keksitä, niin onni auttaa! Bretonnia voitti vuoroheiton ja sai toisen perättäisen kierroksen. Viimeisenä toivona Realm Knightien rippeet hyökkäsivät Pegasusten kanssa koko pelin taistelleisiin Horroreihin ja muualla taistelu jatkui ennallaan. Vahinkoa ei saatu ylväiden ritarien toimesta kuitenkin riittävästi aikaiseksi ja demonien tasoittava oli murskaava. Horroreita taiottiin taas lisää kentälle, Keeper murskasi Errantit ja Flesh Houndit syöksyivät Trebuchetin kimppuun murskaten sen.  Peasantteja oli enää muutama jäljellä ja tarkasteltuamme kenttää, totesimme että demonit tulisivat seuraavalla vuorollaan paketoimaan pelin. Päätimme kätellä hauskan pelin johdosta ja avata uudet tölkit vauhtijuomaa.


VOITTO DEMONEILLE!!

Loppusanat:


Toivottavasti sekavan raportin seasta irtoaa jotain selkoa pelin kulusta ja mekaniikasta. Kirjoittelin tämän ilman muistiinpanoja, joten virheitä voi esiintyä.

Itse peli oli kyllä todella erilainen vanhaan Fantasy Battleen verrattuna eikä se mielestäni suoraan laatikosta sovi esimerkiksi kilpailulliseen turnauspelaamiseen. Jopa kaljoittelupelinä, näkisin, että muutama muutos on tarpeen. Esimerkiksi joukkojen ”summonaus” kentälle nykyisillään on aivan liian helppoa ja peli olisi luultavasti parempi joko ilman sitä tai todella rajoitetulla ”summonauksella”. Lisäksi pile-in liikkeet kaipaavat selventäviä esimerkkejä sekä mittauksen tulisi ehdottomasti tapahtua mallin alustasta eikä mallista itsestään. Ampuminen meleeseen vaatisi lisäpelejä, että voi sanoa tarvitaanko muutosta, mutta en nyt suoralta kädeltä lyttäisi. Battleshock oli mielenkiintoinen ja toi uutta ajateltavaa meleeseen. 

Liikkumisen vapaus on toisaalta todella rentouttavaa ja samalla visuaalisestikin paikoin miellyttävää. Itse pidän paljon mallien modeloinnista, joten pyöreän alustan tuomat mahdollisuudet totta kai houkuttelevat. Moni malli näyttää hieman yllättäen todella paljon paremmalta, kun se on aseteltu pyöreälle alustalle.

Itseä kuitenkin kiinnostaa eniten voiko pelistä saada kilpailullista ja jos niin millaisilla muutoksilla. Olen pyrkinyt seuraamaan tilannetta niin Sigmarin ajan kuin Fantasy Battlen yhdeksännen ajan osalta, joten ainakin jännitystä riittää siitä, mihin ja millaiseksi Suomenkin ”skene” tulee muodostumaan. Toki maailmassa on muitakin loistavia figupelejä kuten Privateerin WarmaHordes ja FFG:n mainio X-Wing, mutta kyllä sitä silti toivoisi ensirakkauden pysyvän hengissä. Aika näyttää ja toivossa on hyvä elää, syksyn figuprojekteihin saa ainakin uutta pontta näistä muutoksista ja eri peleistä.

Herman